Assalamualaikum dan hi semua. Hari ni saya nak share tentang resepi pau yang paling simple, senang dan yang paling penting SEDAP.
Ok, direct to the point teruslah.
Bahan - bahan :
Cara-cara :
Ok, direct to the point teruslah.
Bahan - bahan :
4 cawan tepung pau (tepung gandum pun boleh tapi nanti pau tak jadi warna putih cerah)
1 paket yis Mauripan (11g)
Setengah cawan air suam
1 1/2 cawan air.
1 sudu gula.
1 cubit garam.
sudu minyak jagung. (minyak masak pun boleh)
Inti kacang merah (beli kat supermarket yang dah siap punya inti)
Cara-cara :
- Campurkan 1 paket yis mauripan + 1/2 cawan air suam + 1 sudu gula + secubit garam di dalam bekas lain (kecil).
- Dalam bekas yang lain (pilih bekas yang besar), masukkan 4 cawan tepung pau.
- Campurkan semua bahan no.1 dalam bekas besar yang mengandungi tepung tadi.
- Uli menjadi doh.
- Campurkan 1 1/2 cawan air sedikit demi sedikit. Jangan campurkan air semua terus ya nanti doh menjadi liat. Kalau doh dah cantik, jangan campurkan air lagi. Nanti liat.
- Campurkan 1 sudu minyak.
- Uli kesemua ni saaaaaampailah terbentuk doh yang cantik. Doh yang ok adalah doh yang tidak melekat dah kat tangan. Kalau melekat sikit-sikit tu kira ok juga.
- Biarkan selama sejam. Tutup bekas yang ada doh kat dalam tu dengan kain lembap/ pinggan atau apa sajalah janji tertutup.
- Bentukkan menjadi bulat-bulat dan leperkan untuk memasukkan inti kemudian bentukkan menjadi bulat sekali lagi.
- Letakkan di atas kertas/ daun pisang.
- Panaskan air yang digunakan untuk mengukus.
- Kukus selama 15-20 minit dengan api yang perlahan.
Ni doh yang dah siap diuli.
Pau yang dah siap!. Gebu dan sedap.
Selamat mencuba. ✌✌๐๐
Thank you for recepi
ReplyDeleteTq share ye
ReplyDeleteThanks๐
ReplyDeleteTq resepi
ReplyDeleteTq sharing
ReplyDeleteTerima kasih resepi yang mudah dan sedap...
ReplyDelete